четверг, 11 октября 2012 г.

На Олевщині зарито скарбницю Поліської Січі


 На Олевщині зарито скарбницю Поліської Січі 



 
Шукачі скарбів на Житомирщині мають спеціальні карти, знають легенди, перекази та шукають знахідки майже щороку.
Близько 25 років чорні археологи із усього колишнього Радянського Союзу приїжджають на берег річки Уж, сподіваючись знайти заховане золото гетьмана Павла Полуботка.
Павло Полуботок, один з найбагатших людей свого часу, після невдалих дипломатичних переговорів помер від тортур у Санкт-Петербурзі, не видавши, однак, жодної своєї таємниці.

Царська комісія шукала скарби гетьмана у його садибі, проте нічого не знайшла і поїхала ні з чим. Історики ж кажуть, що більшу частину своїх статків розумний гетьман переправив в Англію, а те, що залишилось, сховав у таємних сховках по всій території України. Адже 200 тисяч золотих червінців, зібраних Полуботком за життя, так легко не заховаєш! В загальному у Полуботка було 680 кг золота, що у перерахунку на сучасні гроші вартує 462 мільйонів доларів США.
Одне з місць, на яке вказують легенди, знаходиться під скелею біля річки Уж. Протягом цих 20 років на цьому місці неодноразово бачили шукачів скарбів. Але золото вони поки що так і не знайшли. Професійні історики та краєзнавці скептично ставляться до цієї легенди.
На Житомирщині також можна спробувати пошукати золото тамплієрів, начебто сховане в усті річки Гуйва – згадки про золото вагою в півтони з’явилися у документах, датованих 1938 роком і не давали спокою не тільки НКВС, але й верхівці гітлерівського рейху, проте так і не були знайдені.
Або поїхати на поляну Громовище біля села Купище – містичне, за словами місцевих жителів, «прокляте» місце, де були знайдені давні римські монети та історичні артефакти.
Також серед шукачів є історія про німецький танк «Тигр», під зав’язку набитий награбованим у радянського люду золотом, що начебто втопився у болоті під Потіївкою!
Легенди кажуть, що багато скарбів заховано в другій древлянській столиці – Овручі. Вік цього міста нараховує багато століть.За цей час на місці нинішнього Овруча було багато городищ, а тому не виключено, що в Овручі можна знайти багато скарбів.
За неперевіреними даними десь в Олевських лісах захована скарбниця Олевської республіки Бульби-Боровця.
Також шукачі скарбів кажуть, що в Олевських лісах знаходиться криївка з пропагандистської літератури Поліської січі та за залишками скарбниці, яка мала бути повернена Україні після того, як вона стане незалежною
Найпопулярніші місця для шукачів скарбів на Житомирщині

ОВРУЦЬКІ КУРГАНИ
У межах Словечансько - Овруцького кряжу знайдені бронзові прикраси скіфського періоду (V - IV до н.е.), курганні могильники ранньослов'янського часу (VI - VII. Ст н.е.), давньоруські городища, майстерні шиферних прясел і численні ювелірні прикраси часів Київської Русі (X - XII ст.), клад золотих візантійських монет (X -. XII ст н.е.).

РУЇНИ ЗАМКУ ФАБРИКАНТА-ЦУКРОЗАВОДЧИКА ТЕРЕЩЕНКО під Житомиром!
За деякими легендами, підлога в цьому замку була викладена золотими рублями. А одного разу, під час приїзду імператора в Житомир, Терещенко посипав літню дорогу до свого маєтку цукром і на санях з вітерцем прокатав гостей. Навіть зараз, як тільки наступає літо, на руїнах замку Терещенка з’являються шукачі.

СКАРБНИЦЯ ТАРАСА БУЛЬБИ-БОРОВЦЯ
За легендою в криївці на Олевщині чекає свого господаря державна скарбниця Олевської республіки, нібито захована її керівником Бульбою-Боровцем. Основу скарбу складають цінності Олевського відділення Ощадбанку, захоплені бійцями «Поліської січі» у 1941.

ОЛЕВСЬКЕ ГОРОДИЩЕ
На правому березі річки Уборті, городище обнесено високим валом. На поверхні городища зустрічається давньоруська (XII-XIII ст.) Гончарна кераміка. Кладошукачі вважають, що глибше можна знайти скарб давньоруських монет.

СКАРБ БАРОНА ШОДУАРА
У 1918 році влада в Житомирі переходила з рук в руки - білі змінювали червоних, потім були махновці, петлюрівці. Барон Шодуар сховав на території свого маєтку дорогоцінні камені і золото. І хоча його маєток знаходився практично в центрі Житомира, де зараз міський парк відпочинку, це не заважало аж до сорокових років перекопувати по ночах алеї. Коли почалася війна, німці, теж заразилися думкою про діаманти Шодуара, перерили весь парк і навіть розкрили різаками бронзові статуї минулого століття.

НІМЕЦЬКИЙ ТАНК З ЗОЛОТОМ У ПОТІЇВЦІ
За переказом тут знаходиться німецький танк «Тигр», набитий золотом. Коли німців розбили, їхні високопоставлені чини стали тікати через село Дубовик на танку “Тигр”. На містку провалилися і потонули в озері. Німецький танк дістати не змогли, бо він важить 58 тонн. Упав на плавуни, де його ще більше засмоктало. Екіпаж складався з трьох чоловік, ніхто не вижив. Ніби всі вони були чи то полковниками, чи ще вищих чинів. Зазвичай вони збирали трофеї.
Коли фашисти розстрілювали людей, то забирали у них золоті ланцюжки, хрестики, каблучки, сережки. Виривали золоті зуби у вбитих. Велика ймовірність, що в танку може бути багато золота.



Комментариев нет:

Отправить комментарий